Despre Prezervative – Informatii

Despre Prezervative – Informatii

Folosire prezervative – informatii generale

Ce este prezervativul ? Cum „functioneaza” prezervativul ? Cat de bun este prezervativul ? Cum se folosesc corect prezervative ? De ce se rup prezervativele ? La aceste intrebari si la altele veti gasi raspuns in cele ce urmeaza. Sunteti gata ? Atunci hai la o plimbare prin lumea prezervativelor!

Ce este?

Prezervativul este un tub confectionat dintr-un material flexibil, inchis la unul din capete, folosit ca metoda de protectie in activitatea sexuala. Materialul din care este facut prezervativul poate fi latex, poliuretan sau (mai rar) materiale naturale. Prezervativele sunt fabricate in diferite dimensiuni, grosimi, forme, largimi, lungimi, au diferite culori, diferite arome si multe alte insusiri pentru a satisface toate nevoile, gusturile si placerile. Exista prezervative pentru barbati care „imbraca” penisul si prezervative pentru femei care „tapeteaza” vaginul.

Atat prezervativele pentru barbati cat si cele pentru femei reprezinta o metoda de bariera. Efectul lor contraceptiv se bazeaza pe faptul ca nu lasa sa intre in vagin sperma (spermatozoizii nu pot fecunda ovulul). Efectul lor protector impotriva infectiilor cu transmitere sexuala se bazeaza pe faptul ca impiedica atat contactul dintre fluidele corpului (sperma, secretii vaginale, sange) si mucoasele organelor genitale cat si contactul direct dintre penis si vagin.

Istoria prezervativelor – provenienta

Cuvantul „prezervativ” provine din cuvantul francez préservatif si inseamna „remediu folosit pentru prevenirea unui rau”.

Istoria prezervativului incepe cu cateva mii de ani in urma. Exista imagini din Egiptul anului 1000 I.Hr. care prezinta personaje purtand un fel de invelis (hai sa-i spunem „teaca”) pe penis dar nu se stie sigur daca acest invelis are un rol protector sau are numai un rol ritual. In pestera Combarelles din Franta exista unele picturi rupestre care au fost interpretate ca fiind dovezi de folosire a unor invelitori ale penisului.

O alta informatie in privinta folosirii prezervativului (sau, in orice caz, a ceva ce aduce cu prezervativul) vine din Roma antica unde erau folosite intestine de oaie sau capra. Rolul profilactic (de prevenire) al prezervativului a fost demonstrat prima data de catre Gabrielle Fallopius, in Italia, in jurul anului 1500. El a descoperit ca se puteau confectiona acoperitori ale penisului din panza de in, care sa previna transmiterea sifilisului (infectia sifilitica devenise o epidemie in acea perioada, afectand intreaga Europa). Mai apoi tot Gabrielle Fallopius a descoperit si efectul contraceptiv al folosirii acestui procedeu.

Istoria prezervativelor – 1844

O data importanta in istoria prezervativului este anul 1844 care a adus o inovatie tehgnologica majora ce a influentat benefic industria prezervativelor : Goodyear (cel cu anvelopele de masini) si Hankock au inceput sa produca in masa, rapid si foarte ieftin, prezervative, prin procedeul de vulcanizare a cauciucului. Vulcanizarea este un procedeu de tratare a cauciucului brut cu sulf si apoi expunere la temperatura ridicata. Acest proces transforma cauciucul brut, facandu-l mai rezistent, mai elastic si impermeabil. Dupa anul 1930 in fabricarea prezervativelor a inceput sa fie folosit latex-ul (suc laptos secretat de anumite plante) fiindca prezenta calitati superioare fata de traditionalul cauciuc folosit pana atunci.

O alta perioada importanta ce a avut influente asupra dezvoltarii industriei prezervativelor, dar de data aceasta si asupra atitudinii oamenilor fata de prezervativ, a fost perioada anilor 1980 cand a fost descoperit HIV (prescurtare dupa termenul englezesc Human Immunodeficiency Virus – virusul imunodeficientei umane). Acesta ataca si distruge progresiv sistemul imunitar al organismului provoacand boala numita SIDA (prescurtare dupa termenul frantuzesc Syndrome d’Immunodéficitaire Acquis – sindromul imunodeficientei umane dobandite; in engleza termenul este AIDS – Acquired Immunodeficiency Syndrome).

Istoria prezervativelor – latex

In acel moment s-a demonstrat ca prezervativele din latex sunt capabile sa opreasca transmiterea virusului prin act sexual, daca folosirea lor este corecta si permanenta. Si din acel moment folosirea prezervativului a cunoscut o evolutie ascendenta. Totusi nu suficient de ascendenta daca este sa ne luam dupa rapoartele privind raspandirea infectiei HIV …

Prezervativul feminin a inceput sa fie folosit in Europa incepand din anul 1992, iar in Statele Unite ale Americii din anul 1993. In anul 1994, in Statele Unite ale Americii a fost „lansat” primul prezervativ masculin din poliuretan. Poliuretanul este un material (un fel de plastic) care permite confectionarea unor prezervative mai subtiri decat cele din latex. In acelasi timp, prezervativul din poliuretan reprezinta alternativa in cazul aparitiei iritatiilor cauzate de elergia la latex.

Cum se foloseste?

Folosirea prezervativului nu este o operatiune dificila. Dar, ca orice operatiune, pentru a fi executata corect cere putina practica. Exerseaza folosirea prezervativului pana cand ajungi expert in punerea si scoaterea lui, pana cand va ajunge un reflex. Cand vei fi in „iuresul evenimentelor” vei avea nevoie de acest reflex. Daca nu ai deprinderea folosirii corecte a prezervativului, nervozitatea (normala de altfel) si graba (asta este anormala) ar putea sa te impiedice sa il folositi corect iar asta duce de cele mai multe ori la accidente neplacute (putin spus) …

Folosire prezervativ – alte informatii

Am sa iti spun o smecherie foarte folositoare pentru a „testa” un prezervativ : atunci cand il cumperi sau inainte de a-l folosi preseaza ambalajul intre degete. Daca nu simti aerul „prins” inauntru inseamna ca ambalajul are o fisura prin care aerul a iesit. Si daca ambalajul are o fisura atunci este foarte probabil ca si prezervativul insusi sa aiba vreo fisura. Asa ca fa bine si refuza sa il cumperi sau sa il folosesti. Daca se simte ca aerul este inauntru si nu iese, este un motiv in plus sa crezi ca este bun. Mai ramane sa controlezi daca data expirarii nu a trecut.

Incearca mai multe dimensiuni de prezervativ pana cand gasesti ceea ce ti se potriveste cel mai bine. Prezervativul nu trebuie sa „gatuie” penisul dar nici nu trebuie sa fie „largutz” ca o haina a unui frate mai mare. Nu cumpara ceva mai mare fiindca asta iti da impresia ca si penisul este mai mare, si nici nu cumpara in ideea ca „poate mai creste”; repet, cauta ceea ce ti se potriveste. Este elastic si poate sa se intinda putin, exact atat cat sa fie stabil si placut la purtare.

Sfaturi utile

Lubrifiantul se pune PE prezervativ si NU inauntrul prezervativului. Mai intai se pune prezervativul pe penis si apoi lubrifiantul pe prezervativ. Daca pui lubrifiant in interiorul prezervativului sau direct pe penis si apoi pui prezervativul ai toate sansele sa te trezesti ca iti aluneca de pe penis atunci cand iti este lumea mai draga.

Daca simti ca prezervativul s-a rupt intrerupe imediat actul sexual si retrage penisul chiar daca mai ai „numai putin si”.

NU refolosi niciodata un prezervativ. Este adevarat, uneori pretul poate sa te indemne la acte din acestea, nesabuite – foloseste pentru fiecare act sexual nou, un prezervativ nou. Nu fi zgarcit fiindca s-ar putea sa te „coste” mai mult decat un prezervativ nou. Daca pretul unui prezervativ este o problema pentru tine, nu uita ca sunt si prezervative ale caror preturi sunt subventionate sau chiar prezervative gratuite.

Prezervative – Sexul oral

Si in cazul sexului oral trebuie sa te protejezi. Si tot prezervativul ramane de baza. Cele mai multe Infectii cu Transmitere Sexuala se „paseaza” prin contactul dintre fluidele infectate ale corpului (sange, sperma, secretii vaginale) si mucoasele corpului. Si mucoase au si vaginul, si rectul, dar si gura. Celelalte infectii se transmit prin contactul direct cu zonele infectate. Asa ca tot prezervativul te poate feri de probleme.

Daca ai de gand sa inceci sexul anal este bine sa alegi prezervative mai groase sau cele marcate ca speciale pentru sexul anal. S-ar putea ca prezervativele extrasubtiri, cele pentru sexul vaginal sa nu reziste daca sunt supuse la „efortul mecanic” al sexului anal.

Nu uita ca prezervativul nu este metoda de protectie sigura 100 %. Nu exista metoda de protectie sigura 100 % indiferent daca vorbim despre casti de protectie, costume de azbest, centuri de siguranta, etc.

Cat de eficace este folosirea prezervativului?

In ceea ce priveste prevenirea sarcinii nedorite, daca este corect si permanent folosit, prezervativul masculin are o rata de eficacitate de 97 %. Asta inseamna ca din 100 de femei care folosesc aceasta protectie permanent si corect, 3 vor avea probleme in ceea ce priveste o sarcina nedorita, in timp de un an.

In ceea ce priveste prevenirea sarcinii nedorite, daca este corect si permanent folosit, prezervativul feminin are o rata de eficacitate de 95 %. Asta inseamna ca din 100 de femei care folosesc aceasta protectie permanent si corect, 5 vor avea probleme in ceea ce priveste o sarcina nedorita, in tip de un an.

Despre latex

Daca discutam despre prevenirea unei Infectii cu Transmitere Sexuala prin folosirea unui prezervativ, atunci lucrurile se schimba putin. In acest caz are importanta materialul din care este confectionat prezervativul. Despre latex se stie ca este excelent in cazul protectiei impotriva unor Infectii cu Transmitere Sexuala, in timp ce depre poliuretan nu sunt suficiente date pentru a se trage o concluzie la fel de clara iar despre prezervativele din materiale naturale se stie bine ca nu sunt bune pentru protectie impotriva unei Infectii cu Transmitere Sexuala, fiindca porii sunt prea mari pentru a opri unii agenti patogeni.

Transmitere infectii

De asemenea trebuie inteles ca prevenirea unei Infectii cu Transmitere Sexuala prin folosirea unui prezervativ depide si de tine fiindca conteaza si despre ce Infectie cu Transmitere Sexuala vorbim. Prezervativele din latex sunt excelente in cazul infectiilor ce se transmit prin fluidele infectate (sange, sperma, secretii vaginale) cum sunt infectia HIV, hepatita, chlamidia, gonoreea. Dar sunt infectii care se transmit si prin contact direct iar prezervativul nu este „combinezon”. Asta inseamna ca si tu trebuie sa fii atent fiindca daca exista leziuni in afara prezervativului se poate oricand sa fie transmisa o infectie prin contact direct, cum ar fi herpesul sau negii genitali.

Si in cele din urma, dar nu fiindca este mai putin important, in cazul protectiei prin folosirea prezervativului, conteaza si ca folosirea sa fie permanenta si corecta.

Asta este viata, singurul sex sigur 100 % este cel pe care nu il faci. Dar asta nu inseamna sa te ascunzi in casa si sa renunti la viata sexuala. Asta inseamna sa te informezi care sunt problemele si cum pot fi ele evitate. Foloseste prezervativul corect, oricand, oriunde si cu oricine. Afla cat mai multe informatii in legatura cu cine „te incurci”. Si fii mereu pe faza si deschide ochii maaaari. Iubirea nu trebuie sa fie oarba…